ZRi

Hoogste energielabel voor een renovatie - Stadhouderslaan

27 september 2022

  • 20220704_154755 rechtgezet.jpg

27 september 2022

Is het mogelijk om een monumentaal pand uit 1917 te laten voldoen aan Energielabel A++++? Ja, dit kan. Dat hebben wij, in opdracht van ontwikkelaar Centacon, laten zien bij een villa aan de Stadhouderslaan in Den Haag. Het was voor ons, maar ook alle andere partijen, een zeer uitdagende vraag, die inmiddels met succes is beantwoord. Wij leggen u graag uit hoe we dit hebben gedaan.

ZRi betrokken tijdens hele bouwproces
ZRi is al in een vroeg stadium gevraagd mee te helpen met verkennende studies voor de renovatie van het hele gebouw. Een hoge ambitie voor de energieprestatie is meteen neergelegd. Daardoor kon in een vroeg stadium al ingezet worden op energielabel A++++ voor de thermische schil en klimaatinstallatie. Een prestatie die normaliter geldt voor een nieuw gebouw en lastig te realiseren is bij een renovatie.

Aanpak
Het gebouw is bijna helemaal gestript tot het casco. Na het strippen bestond het alleen nog uit een bakstenen gevel, houten balkvloeren en een houten kap. Toen is begonnen aan de opbouw, waarbij de thermische schil, de gebouwinstallaties en het inbouwpakket helemaal zijn vernieuwd. Bijzonder is dat de gevel, het dak én de begane grond een betere isolatie hebben dan nieuwbouwniveau. De ramen hebben een hogere luchtdichtheid, wat betekent dat luchtlekkage rond de ramen via kieren minder voorkomt.

Samenwerking
Samen met de opdrachtgever Centacon, NXT- architectuur en bouwkunde, bouwkundig aannemer Boksman, Strago Electro voor electrische installaties, Sterairco voor klimaatinstallaties, Mohr voor sanitaire installaties is gewerkt aan de renovatie. Het eindresultaat mag er zijn. Een fraai pand, waarin momenteel de ambassade van Bangladesh is gehuisvest.

Overigens mocht ZRi gedurende de voorbereiding en uitvoering ook advies geven voor de brandveiligheid, bouwfysica en akoestiek.

Terug naar het nieuwsoverzicht >

PROJECTEN

Zoeken