ZRi

Zonder geluidoverlast wonen naast een studentenvereniging? Ja, dat kan!

14 februari 2023

  • IMG-20230127-WA0000 Laga1 geblurd.jpg
  • IMG-20230127-WA0003 laga4 geblurd.jpg
  • IMG-20230127-WA0002 laga3 geblurd.jpg

14 februari 2023

De Delftsche Studenten Roeivereeniging Laga (D.S.R.V. Laga) gaat een nieuwe accommodatie bouwen aan de Schieoevers in Delft. In de directe omgeving worden ook nieuwe woningen gebouwd. Om te voorkomen dat er overlast ontstaat, heeft ZRi (adviseurs Anika Haak en Jesse Bakker) uitgebreid advies gegeven over de benodigde bouwkundige voorzieningen. Hiervoor hebben we gerekend, gemeten en vooral goed geluisterd, met als doel om een prachtig nieuw gebouw te realiseren, waarbij het studentenleven prima kan plaatsvinden naast het binnenstedelijk wonen.

Een bijzonder en uitdagend project
Uiteraard bestaat er regelgeving om ervoor te zorgen dat de geluidbelasting op omliggende woningen niet te hoog is. Dit is vastgelegd in het Activiteitenbesluit. Hierin staat wat de maximale geluidbelasting op geluidgevoelige bebouwing, zoals woningen, mag zijn. Wat hierin echter niet is vastgelegd, is met welke geluiduitstraling we moeten rekenen. Dit varieert namelijk per gebouw en moet dus vooraf worden bepaald. In dit geval hebben wij niets aan het toeval overgelaten en zijn wij tijdens een studentenavond gaan meten op de huidige locatie. Tijdens deze geluidmetingen hebben we het geluidniveau gemeten tijdens de speech van de voorzitter, het zingen van het Lagalied en tijdens de borrel. Daarbij hebben we niet alleen het geluidniveau gemeten, maar ook het meest voorkomende spectrum waarin het geluid werd geproduceerd.

Muziek was niet de grootste geluidbron
“Het meest verrassende wat ons opviel tijdens de geluidmetingen was, dat niet het muziekgeluid overheerste, maar het stemgeluid”. Dit was wel hoger dan we voorafgaand aan de geluidmetingen hadden ingeschat. Een geluk bij een ongeluk was dat we voor het geluidspectrum van stemgeluid geen strafcorrectie hoeven toepassen, wat voor (herkenbaar) muziekgeluid wel moet. Hierdoor viel het geluidniveau toch weer mee en moesten we alleen het geluidspectrum in onze geluidberekeningen aanpassen.

Doordat we tijdens de geluidmetingen veel informatie hebben opgehaald, konden we in de berekeningen de juiste geluidniveaus en -spectra opnemen. Op deze manier hebben we goed kunnen bepalen welke bouwkundige voorzieningen nodig zijn om geluidoverlast te voorkomen. Zo hebben we gericht advies kunnen geven over de opbouw van de beglazing en de gevel- en dakopbouw. En, misschien nog wel belangrijker, we hebben niet té forse maatregelen hoeven te adviseren, waardoor de meest optimale keuzes gemaakt konden worden voor de besteding van het beschikbare budget.

Een leuk project, dat we in samenwerking met ‘De Architecten Cie.’, installatie-adviseur ‘Galjema’ en ‘Van Eerden Constructieadvies’ en aannemer J.P. van Eesteren mogen uitvoeren.

Terug naar het nieuwsoverzicht >

PROJECTEN

Zoeken