ZRi

‘Hoe zorg ik voor een goed binnenklimaat?’ Jelmer helpt studenten TU Delft op weg

13 juni 2023

  • 2023-06-06 08.34.56.jpg
  • 2023-06-06 12.53.42.jpg

13 juni 2023

De TU Delft vraagt regelmatig oud-studenten als gastdocent. Zo ook voor het laatste ontwerpvak, voor de afronding van de bachelor Bouwkunde. Onze adviseur Jelmer, specialist bouwfysica, helpt studenten daarbij graag op weg. In een periode van een maand is hij 3 keer een ochtend op de TU Delft en helpt een groep van 9 studenten met het vak ‘klimaatontwerp’. Een overkoepelende term voor alles wat met het binnenklimaat van een gebouw te maken heeft.

Wat voor vragen stellen studenten aan je?
‘Hoe zorg ik ervoor dat er minder warmte naar binnenkomt, maar er wel genoeg daglicht is bij een entree in een glazen gevel?’ Dan kun je een zonwering zoeken, of minder glas in een gevel plaatsen, of bijvoorbeeld metselwerk met gaten als gevel neerzetten, zodat er wel daglicht naar binnen komt, zonder teveel (zonne-)warmte. Zo kunnen gebruikers van een gebouw een fijne omgeving ervaren.

Hoe vind je het om weer op de TU Delft te zijn?
Jelmer is zelf in 2016 afgestudeerd aan de TU Delft, in de master ‘Building Technology’. Hij waant zich weer even terug in de tijd. Is er veel veranderd?
‘Stiekem is het nog steeds hetzelfde. Studenten zitten op de bovenste verdieping van de faculteit in een ruim atelier aan grote tafels. Dat is heel herkenbaar.’

Wat vind je leuk aan het begeleiden van de studenten?
‘Ze zijn zo creatief! In de praktijk worden bepaalde oplossingen snel afgeschoten, omdat deze te duur of te complex zijn. Bij deze opdracht is er geen budget, dus het is erg leuk om te kijken met welke oplossingen de studenten komen. Ze doen dingen waarmee ik bij ZRi ook bezig ben, namelijk complexe vraagstukken op het gebied van klimaat en akoestiek. De vragen waarbij ik de studenten moet helpen zijn:

  • Waar laat ik de installaties?
  • Hoe zorg ik voor de juiste materialen voor de akoestiek binnen en het geluid naar buiten?
  • Welke oplossing is hier passend voor de klimatisering: de verwarming, koeling, luchtconditionering en ventilatie?

Ik leer er zelf ook van. Studenten stellen vragen daardoor ik aan het denken wordt gezet, bijvoorbeeld over bepaalde aannames die je in de praktijk altijd doet of oplossing die je vaak kiest.

Volgend jaar weer?
‘Als ze me weer willen hebben als gastdocent? Ja hoor, graag. De combinatie van werken en lesgeven bevalt me erg goed.

We wensen de studenten veel succes met het afronden van hun bachelor. En wie weet, zien we ze een keer terug als afstudeerder of collega?

 

Terug naar het nieuwsoverzicht >

PROJECTEN

Zoeken