ZRi

Brandscheiding in isolatielaag kan snelle doorslag voorkomen

17 juli 2023

  • DvB_20230618_3273.jpg

17 juli 2023

Een brandscheiding in het dak had veel leed kunnen voorkomen, concludeert ZRi na de hevige brand half juni 2023 in rijwoningen van woningcorporatie Portaal aan de Van Kinsbergenstraat in Arnhem. Bij de brand werden vijf woningen verwoest en drie zijn ernstig beschadigd.

De brand brak rond het middaguur uit in de keuken van één van de woningen en breidde zich vervolgens uit naar het dak. De volledige bedekking van het dak met zonnepanelen maakte het voor de brandweer lastig de brandhaard te bereiken. Dit werd veroorzaakt doordat de zonnepanelen het bluswater netjes naar beneden afvoerde, zonder het brandende isolatiemateriaal te kunnen bereiken. In totaal waren tweehonderd brandweermannen uren bezig om het vuur onder controle te krijgen.

Doorslagrisico’s
“Bij de verduurzaming van de woningen is naar verwachting een geprefabriceerd dak geplaatst, bestaande uit modern (brandbaar) isolatiemateriaal met daar bovenop zonnepanelen. Daarvoor is waarschijnlijk gekozen om een zo goed mogelijke thermische schil te realiseren én een maximale energiereductie te genereren. Maar een dak waarin het isolatiemateriaal als één doorlopende strook over alle woningen is aangebracht, brengt grote doorslagrisico’s zich mee”, zegt Anika Haak, directeur en adviseur bouwfysica en bouwtechniek van ZRi. Zij krijgt veel vragen over de brand in de wijk Presikhaaf.

“Moderne isolatiematerialen bieden een goede thermische kwaliteit, maar zijn ook vaak brandgevaarlijk. Daarmee had in het ontwerp rekening moeten worden gehouden. Dat had gekund door tussen iedere woning een brandwerende strook op te nemen. Met een dergelijke brandscheiding valt te voorkomen dat het vuur al te makkelijk doorslaat van de ene naar de andere woning. Een andere mogelijke oplossing is om onbrandbare isolatie te gebruiken. Dat kan bijvoorbeeld klassieke isolatiemateriaal zijn, maar ook biobased materialen bieden kansen.” aldus Haak.

Heldere regelgeving
De risico’s die samenhangen met het gebruik van moderne isolatiematerialen zijn al langer onderwerp van discussie in de bouwwereld. De discussie werd aangewakkerd na de fatale brand in de Londense Grenfell Tower in 2017. “We kennen de risico’s, maar onbrandbare materialen hebben vaak een lagere thermische kwaliteit, waardoor dikkere pakketten moeten worden aangebracht. Dat stuit niet zelden op esthetische bezwaren.” Aan nieuwe regelgeving bestaat bij Anika Haak niet direct behoefte. “De huidige regelgeving is helder genoeg. Het ontwerp moet zodanig zijn dat branddoorslag wordt voorkomen.” Goede advisering is daarbij essentieel.

 

Terug naar het nieuwsoverzicht >

PROJECTEN

Zoeken