ZRi

Afsluiting ZRi Summerschool 2023

12 september 2023

  • Afsluiting Summerschool met wit vs2.jpeg

12 september 2023

De adviseurs van ZRi zitten niet stil in de vakantieperiode! Dan draait de ZRi Summerschool. Tijdens de ZRi Summerschool werken we met elkaar aan actuele onderwerpen, zodat we samen een extra kennisstap kunnen maken. Voor de editie 2023 verdiepten onze adviseurs zich in onderwerpen rond de nieuwe Omgevingswet. Wat betekent die wet voor ons advieswerk? Ook hebben we ons de vraag gesteld wat wij kunnen met AI? De resultaten hebben we gedeeld met het hele team. Twee onderdelen lichten we hier toe.

Nieuwe daglichtfactor
Op enig moment na de introductie van de nieuwe Omgevingswet in 2024, het is niet precies duidelijk wanneer, verandert de norm voor daglichttoetreding. Het Rijk wil de regelgeving voor daglicht in nieuw te bouwen gebouwen beter laten aansluiten op Europese regels. De zogeheten daglichtfactor is straks leidend in de daglichttoetreding. Gedachte daar achter is dat dan nog beter rekening kan worden gehouden met gezondheid en beleving van een woon- of werkruimte.

Er wordt dan niet meer gekeken naar de hoeveelheid daglicht ter plaatse van de raamopening, maar hoe daglicht in de ruimte valt. Berekening van de daglichtfactor zal plaatsvinden met computersimulaties. In een verblijfsgebied en verblijfsruimte wordt een rekenraster uitgezet met rekenpunten die elk de daglichtfactor tonen. Minimaal 50% van de vloeroppervlakte moet vervolgens aan de daglichtfactor voldoen.

De nieuwe normering zal soms strenger uitpakken, zegt adviseur Kim Bodde, maar moedigt ook aan creatiever te zijn. Tijdens de Summerschool 2023 boog zij zich onder meer over daglichttoetreding in verhouding tot geveloriëntatie. Toepassing van slimme zonwering die meebeweegt met de zon kan volgens haar helpen om optimaal van het beschikbare daglicht gebruik te maken. Een lichte leefomgeving biedt comfort. Ook kan slim gebruik van de kracht van de zon een bijdrage leveren aan energiebesparing.     

Kunstmatige intelligentie
Kunstmatige of artificiële intelligentie (AI) maakt een stormachtige groei door. De computer analyseert steeds beter zelfstandig data, waarna het systeem een oplossing aandraagt.

De vraag is of en hoe dergelijke intelligente systemen een rol kunnen spelen in ons advieswerk. ZRi adviseur Anika Haak komt na onderzoek tijdens Summerschool 2023 tot de conclusie dat gebruik van een dienst als Chat GPT soms handig kan zijn. Zo’n systeem is nog niet slim genoeg om berekeningen te maken of om tekeningen uit te lezen. Maar bij het schrijven van teksten, het genereren van afbeeldingen of de beantwoording van een specifieke vraag, kan AI behulpzaam zijn.

Klakkeloze overname van de opbrengst is echter nooit verstandig, benadrukt Anika. “We moeten altijd zelf blijven nadenken. Soms is het antwoord te kort door de bocht.” Ook waarschuwt zij voor ondoordachte data-invoer. “Dergelijke systemen verzamelen continu data. Daarmee ontstaat inzicht in ons werk, maar we willen natuurlijk niet dat bepaalde informatie in verkeerde handen komt. We zullen dus altijd voorzichtig moeten zijn in onze vraagstelling en de data die we daarbij aanbieden.”   

Terug naar het nieuwsoverzicht >

PROJECTEN

Zoeken