ZRi

Aanbestedingen; gewoon doorgaan of uitstellen?

18 maart 2020

  • Corona en aanbestedingen 1.jpg

18 maart 2020

Het zijn bijzondere tijden. De maatregelen om het Corona-virus in de hand te houden nopen tot creativiteit. En dat lukt best aardig. Teams, Skype en Zoom draaien overuren. We weten met z’n allen de boel tot dusver behoorlijk goed aan de praat te houden.

Maar wat betekenen de maatregelen voor lopende aanbestedingen? Een veelgehoorde oproep op o.a. LinkedIn is het verlengen van termijnen of het uitstellen van aanbestedingen. Wat ons betreft is dat niet per se de oplossing. De oplossing zit in communicatie. Aanmelden voor of inschrijven op een aanbesteding is ook werk, wat vaak ook ingepland is. Opeens schuiven met die termijn zorgt ervoor dat gepland werk er opeens niet meer is. Wij krijgen zelfs vragen om termijnen ‘gewoon’ te handhaven, omdat partijen daarop in de interne planning gerekend hebben.

Belangrijk om ons ook te realiseren is dat de aanbestedingen van nu zorgen voor de projecten en het werk van morgen. Als aanbestedingen nu langer gaan duren of zelfs voorlopig helemaal niet doorgaan, dan komt het werk ook later. Vanuit dat oogpunt is uitstellen ook niet altijd de beste oplossing.

Waar het werk zoveel mogelijk ‘gewoon’ doorgaat, geldt dat wat ons betreft dus ook voor aanbestedingen. En natuurlijk, daar waar marktpartijen in de knel komen, moeten termijnen verlengd worden. Sommige dingen, zoals een schouw, kunnen ook simpelweg niet doorgaan. Hetzelfde geldt voor besluitvormingstrajecten bij de aanbesteder, ook die kunnen wat langer duren. Laten we elkaar goed informeren over wat kan en wat niet.

Vragen over het organiseren van een aanbesteding in deze bijzondere tijden of concrete opmerkingen over één van de door ZRi georganiseerde aanbestedingen? Neem contact met ons op.

Terug naar het nieuwsoverzicht >

PROJECTEN

Zoeken