ZRi

Hoog tijd voor het verduurzamen van kantoren

4 september 2019

  • Goede Doelen Loterijen Amsterdam4.jpg

Het nieuwe en duurzame kantoor Goede Doelen Loterijen te Amsterdam, klaar voor de toekomst.

4 september 2019

“Nog 3,5 jaar om 30 miljoen m² kantoor te verduurzamen”, zo kopte het recente onderzoek van Calcasa. In dit onderzoek heeft Calcasa de huidige kantoorvoorraad geïnventariseerd en ingeschat welke kantoorpanden al verduurzaamd zijn en welke niet. Omdat er veel kantoorpanden zijn die nog geen energielabel hebben is er voor deze gebouwen een inschatting van het label gedaan op basis van het bouwjaar (conservatieve inschatting) en door middel van een extrapolatie op basis van werkelijke energielabels bij andere kantoorgebouwen (optimistische inschatting). De reden voor het uitgevoerde onderzoek is dat per 1 januari 2023 alle kantoren in Nederland energielabel C of beter moeten hebben. Hierover schreven we al eerder een nieuwsbericht. Volgens Calcasa moet het verduurzamingstempo flink omhoog om deze doelstelling te halen.

De eis aan kantoorgebouwen om een minimaal energielabel C te hebben is een eerste stap richting een energieneutrale gebouwde omgeving. De tweede stap is nog niet formeel vastgelegd, maar al wel aangekondigd en betreft een energielabel A in 2030. Door nu al rekening te houden met deze volgende stap bij de huidige verduurzamingen is die volgende stap goedkoper. Ook kan nu al (deels) worden geprofiteerd van bijvoorbeeld een lager energiegebruik of een hogere marktwaarde.

Wilt u weten hoe u uw kantoorpand slim en toekomstbestendig kunt verduurzamen? Wij adviseren u graag over de mogelijkheden en nemen hierin, afhankelijk van uw wensen, zowel de installatietechnische als bouwkundige voorzieningen mee. We kunnen inzichtelijk maken wat het verschil is in verschillende maatregelen die leiden tot het opwaarderen naar energielabel C, of meteen al naar label A. Ook een tussenvorm is natuurlijk mogelijk. Neem via de onderstaande gegevens contact met ons op om te kijken wat wij voor u kunnen betekenen.

Terug naar het nieuwsoverzicht >

PROJECTEN

Zoeken