ZRi

ZRi helpt bestaande en nieuwe panden van het gas af

23 februari 2018

  • Warmtepompen.jpg

All-electric met de warmtepomp van ons kantoorpand in Den Haag (links) en goede persoonlijke ervaring met een hybride warmtepomp in mijn woning (links).

23 februari 2018

De tijd van de gasgestookte ketel lijkt ten einde te lopen, dit was althans te merken op de VSK installatiebeurs 2018. Om installaties te verduurzamen, het gebruik fossiele brandstoffen uit te bannen en de gaswinning te reduceren, maakt de installatiebranche de overstap naar duurzamere manieren om te verwarmen. De warmtepomp is een goed alternatief voor de gasgestookte ketel.

Uiteraard zijn er nog meer maatregelen nodig om de gebouwde omgeving echt duurzaam te maken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de opwekking van de elektriciteit voor deze warmtepompen; in Nederland wordt slechts 2% werkelijk duurzaam wordt opgewekt. Met het uitbannen van het gebruik van fossiele brandstof door het toepassen van bijvoorbeeld een warmtepomp, kan desalniettemin een belangrijke stap worden gezet richting een duurzamere gebouwde omgeving.

Bij voorkeur ontwerpen we binnen ZRi systemen die geheel gasloos zijn. Fabrikanten bieden hiervoor steeds meer mogelijkheden voor zowel nieuwbouw als bestaande bouw. Voor bestaande gebouwen kan deze verduurzaming ook stap voor stap worden uitgevoerd. Daarbij kan een eerste stap zijn om een hybride systeem met een warmtepomp en piekketel te plaatsen, die in de toekomst kan worden omgebouwd tot een volledig gasloos systeem. Of deze tussenstap interessant is, hangt sterk af van het gebouw, het gebruik en financiële factoren. Wij adviseren u graag hierover.

Het vervangen van een conventionele gasgestookte verwarmingssystemen in bestaande gebouwen gaat niet altijd zondermeer. Eerst moet de bestaande situatie in kaart worden gebracht, waaronder de vraag aan verwarming en warm tapwater, het bestaande afgiftesysteem van de verwarming en de bouwfysische kenmerken (zoals isolatie en thermische massa). Pas na een goede inventarisatie kan een geschikt systeem worden geadviseerd, eventueel in combinatie met bouwfysische aanpassingen. De bouwfysica hangt hierbij nauw samen met de installatietechniek en deze dienen op elkaar te worden afgestemd om een goed functionerend gebouw te verkrijgen. Uiteraard geldt dit ook voor nieuwbouw, maar in dat geval zijn er meer ontwerpmogelijkheden.

Door uw vastgoed te verduurzamen, is dit klaar voor de toekomstige gebruiker. Uiteraard dragen wij hier graag aan bij. Door onze brede kennis van bouwfysica, duurzaamheid en haalbaarheidstudies, zetten wij voor u de mogelijkheden voor uw pand op een rij. Mocht u plannen hebben om uw pand(en) te verduurzamen en bent u benieuwd naar de mogelijkheden, schroom dan niet en neem contact op met Hans van Zanten.

Lees ook: ZRi helpt monumentale gebouwen duurzaam en toekomstbestendig te maken.

Terug naar het nieuwsoverzicht >

PROJECTEN

Zoeken