ZRi

De uitdaging van gasloos bouwen

31 juli 2018

  • VMBO_Boerhaavelaan-vanuit _Eijmerspoelstraat.jpg
  • VMBO_Boerhaavelaan-entree.jpg
  • VMBO_Boerhaavelaan-centraal.jpg
  • VMBO_Boerhaavelaan-deThermiek.jpg

Het gebouw van het VMBO Boerhaavelaan is ontworpen zonder een gasaansluiting en met diverse duurzaamheidsmaatregelen om zo een zeer energiezuinig gebouw te realiseren.

(Bron: Beelden LIAG architecten en bouwadviseurs)

 

31 juli 2018

Vanaf 1 juli 2018, mogen er voor nieuwbouwwoningen geen bouwvergunning meer worden ingediend waarin aardgasaansluitingen zijn opgenomen. Dit besluit is genomen in het kader van verduurzaming en het verlagen van de CO2 uitstoot in Nederland en is een eerste stap richting een volledig gasloos en duurzamer Nederland in 2050. Deze veranderingen brengen grote uitdagingen met zich mee voor onder andere de woningbouw. Niet alleen nieuwe gebouwen moeten worden gerealiseerd zonder gasaansluiting, maar ook de bestaande woningvoorraad moet op den duur worden losgekoppeld van het gasnet. Dit is een omvangrijke, maar geen onmogelijke, opgave waarvoor nu al de eerste stappen (moeten) worden gezet.

Behalve het verbieden van gasaansluitingen in nieuwbouwwoningen zijn er vanuit de overheid ook verschillende andere doelen gesteld om voor de deadline van 2050 het gebruik van energie, en dus ook gas in bestaande woningen, verder terug te dringen. Zo zijn bijvoorbeeld voor nieuwbouw de BENG-eisen (Bijna EnergieNeutrale Gebouwen) aangekondigd voor 2020 en moeten de woningcorporaties zorgen dat hun woningvoorraad in 2021 gemiddeld een energielabel B heeft.

Voor nieuwbouwwoningen zijn er verschillende oplossingen voorhanden waarmee er, zonder ingrijpende voorzieningen, gasloos gebouwd kan worden. Hiervoor kunnen onder andere warmtepompen, PV-panelen en aansluitingen op plaatselijke warmtenetwerken (stadsverwarming) worden toegepast. Om deze oplossingen goed in te passen, is het van belang dat de betrokken partijen over voldoende kennis van deze nieuwe technieken beschikken en dat de verschillende gebouwaspecten al vroeg in het ontwerpproces op elkaar worden afgestemd.

In het geval van bestaande woningen is de uitdaging groter, omdat hier vaak meer speelt dan alleen het vervangen van de Cv-ketel en het fornuis voor gasloze varianten. Bij deze woningen moet er in de eerste instantie aandacht zijn voor het verminderen van het energieverbruik en warmteverlies voordat moderne gasloze installaties optimaal kunnen worden ingezet. Door deze ingrepen te combineren met noodzakelijk onderhoud aan het gebouw of de aanwezige installaties, kunnen de kosten en benodigde ingrepen worden beperkt. Naast de energiebesparing die deze ingrepen met zich meebrengen, wordt ook het leefcomfort in de woning verbeterd. Meer hierover kunt u ook lezen in onze eerdere artikelen: “ZRi helpt bestaande en nieuwe panden van het gas af” en “Gezond verduurzamen?”.

Wilt u binnen uw nieuwbouwproject gasloos bouwen? Zoekt u naar mogelijkheden om uw bestaande gebouw voor te bereiden op deze gasloze toekomst? Wij denken graag met u mee over de mogelijke oplossingen die het beste aansluiten op uw project. Neem hiervoor contact op met Jelmer Niesten.

Vintis intallatieadviseur was als installatie-technisch adviseur betrokken bij het project van VMBO Boerhaavelaan.

Terug naar het nieuwsoverzicht >

PROJECTEN

Zoeken